En födelsedag till

Japp, i augusti duggar födelsedagarna tätt. Idag, eller igår eftersom klockan har passerat midnatt, så fyllde min härliga morfar 85år. Eftersom jag jobbar natt så är min dygnsrytm lite ur led men det blev ett besök hos mormor & morfar ändå, två faktiskt.

Dagen började inte riktigt som jag hade tänkt mig. Efter div skogsjobb och en roddig natt på jobbet så var jag helt uppe i varv. Jag somnade inte förän 09:00...och vaknade 11:00. BESVIKEN! Tog en banan och försökte somna om, lyckades och vaknade inte förän 14:20. Hungrig som en jag vet inte vad. Efter avslutad frukost ringde bror. Då hade bilen stannat igen. Tredje gången på en månad ungefär. Inte kul. Så det var bara att kasta sig iväg på ett rescue-mission.

På vägen hem blev det en blixtvisit hos födelsedagsjubilaren. Hann pressa i mig lite tårta och ett glas saft innan jag var tvungen att åka och handla, fixa & dona och sedan packa in K i bilen och sedan styra kosan mot kalaset igen, beväpnad med en chokladask. Efter en stund blev jag hemskickad av faderskapet med orden:
"Hem och sov nu. Vi skjutsar hem K senare."
Oj så välkommen man kände sig, hehe. Men det var i sanningens namn lika bra. Trött var jag och vänta på att de skulle bogsera hem brorsans bil skulle ha tagit ett bra tag. Så efter en liten lur var det dax att åka iväg till jobbet igen. Men eftersom det är sista skiftet innan ledigheten så känns det inte så tokigt ändå. Imorgon får jag sova ut. Helt underbart.

                
                                               Världens bästa morfar! 85 år ung!

Från tidigare i veckan

Igår låg ju tyvärr nätet nere så jag kunde inte visa någon rykande färsk bild på födelsedagsbarnet, men nu funkar det. Så åter igen: Grattis brorsan!

                
                                         Med ett fint paket från mig och K

Smörgåstårtan som serverades var jätte god men något annat var inte väntat heller. Mammas smörgåstårtor tar lätt konitoriens smörgåstårtor. Efter tårta och trocadero gav jag mig av mot jobbet och brorsan och K drog upp och fällde träd.

Tidigare i veckan så bytte vi säng också. Mitt stora sovrum såg helt plötsligt inte alls så strort ut när vi fått in sängen och en byrå till. Knökfullt är väl det första ord som poppar upp i skallen.

                
                                             Bye bye sängen. Kolla vilka ytor 

                
                                    Nya sängen. Mera plats i, mindre plats utanför

Men jag tycker nog att det blev väldigt bra, även om det är lite trångt. Men finns det hjärterum... och allt det där.

I väntan på träningsvärken

Idag har jag haft fullt upp. 11:20 befann jag mig uppe vid tomten och skulle bära upp de sista uppsågade träden till vedhögen. Den är "strategiskt" belägen på berget. Det är iof ett bra ställe för veden men när man måste gå upp för berget X-antal gånger börjar man ifrågasätta hur klyftigt det var att lägga det högst upp på tomten!
Nåja, detta om detta. Brorsan och K hade ju gjort det mesta igår, all sågning med motorsåg och sånt. Lite tråkigt att sågen vi lånade gick sönder redan i början, men de lånade en motorsåg av brorsans kompis som tydligen var ännu bättre än den första.

När jag såg storleken på de uppsågade träden kändes det som om jag fick mjölksyra bara av att titta på dem. Jag är ju inte riktigt lika stark som brorsan och K och det framgick med all önskvärd tydlighet. Jisses så tungt det var! Högen såg inte särskillt stor ut men det tog några timmar att få undan den. Inte så illa med tanke på att jag var ensam och har noll erfarenhet av vedrelaterade arbeten.

                
                                    Den "lilla" vedhögen som jag skulle flytta på

Det är svårt att förklara hur det ser ut på tomten så jag gav mig ut på ett litet foto-mission efter att jag burit klart. Kan ju meddela att det gick åt 1,5l vatten utan större svårigheter. Det är mycket brantare och halare än vad bilderna kanske ger sken av. Dessutom höll de på att spränga hos grannarna. Första gången sa det bara "püff". Inte särskillt imponerande. Sen körde de 4-5 salvor till, kraftigare och kraftigare för varje gång. Den sista smällen fick det att skaka ganska fint.

                 
                           Vid krysset fick jag stanna och kasta stockarna över diket

                  
             Ur annan vinkel. Den här backen kändes väldigt brant med en stock på axeln

                
                                    Etapp 2, mycket snällare mot fötter och vrister

                
                              Äntligen!!! Bara att gå ner efter nästa stock då...suck

                
                                              The Vedhög! A work in progress!

Ja, här ser ni resultatet av våra gemensamma ansträngningar under två dagar. Det blev lite ved. Ändå har vi några träd kvar att fälla på höjden av tomten. Men det är inget som måste ske här och nu. Jag fick nästan upp alla "pinnar". Det var bara fyra stycken som jag inte rådde på. Jag och K fick hjälpas åt med dem när han kom hem från jobbet (första dagen efter semestern). Sen hann jag med en snabbdusch innan jag stupade isäng. Jag sov från 17:00 till 20:00 och skulle lätt ha kunnat sova längre men eftersom jag jobbar natt inatt så var det bäst att försöka vakna och laga lite mat. K hade åkt och fiskat och kom hem strax innan jag drog iväg till jobbet.

                
                                      Skiiitig! Hade halva skogen med mig hem.

                
                              Hade aldrig klarat det utan "old faithful" med nya hörlurar

Så nu väntar jag bara på träningsvärken. Och den lär väl komma som ett brev på posten antar jag. Efter mina tre timmar i skogen med vedrelaterat uppdrag så kan jag bara säga: respekt! för skogsarbetare. Vilket slitgöra. Tänker främst på den gamla stammen skogsarbetare som inte hade maskiner som hjälpmedel.

I övrigt

 I morgon fyller lillebror år. 25 bast. Halvvägs till 50, grattis broder! Vi har blivit lovade tårta hemma hos mamsen. Mmmmm, smörgåstårta. Smuffigt alltså. Då kan vi passa på att låna motorsågen. Ja, inte för brorsans skull om han inte skulle gilla presenterna eller så, utan snarare till trädkapningen på tomten.

                
                                         Grattis brorsan!!!

                
  Och så givetvis en Homer-gratulation, ska försöka hitta bilden på tårtan du fick sen
.

Just ju... 
Igår när jag skulle hem från jobbet stod två killar på parkeringen och såg aningen trumpna ut. Anledningen var att den som de samåkte med hade åkt hem utan dem. Det gick inga bussar och alla andra hade åt hem. Så jag tog en liten extratur på några mil och släppte av dem innan jag åkte hem. Idag hade en av killarna med sig en choklad ask med sig till mig som tack för taxiserviceen. Det tycker jag var väldigt snällt gjort av honnom.

                             
                                             Choklad, till lilla mig                                                 

Lite efter

Lite taskig uppdatering på senare men jag får skylla på att det har varit mycket att göra. Utöver jobbet så har jag assisterat vid lägenhetsflytt och mycket annat. Men nu till det viktiga:
Vi har fått vårat preliminära inflyttningsdatum!!! Vecka 4, 2010.
Det känns jätteskönt. Tidigare hade vi vecka 10 men nu har de puschat fram /tillbaka(?) det med sex veckor. Då borde huset komma någon gång efter nyår om jag har räknat rätt. Kanske rentav lite före det, efter julens alla klämdagar eller något sånt.

Sen har det börjat hända saker på tomten. Så gott som alla träden ligger nu på backen. Två av dem är uppsågade och klara, så nu är det bara resten kvar. Ungefär 8-9 träd. Efter att ha klarat av de två första träden så pratade vi med Jan-Erik (som sköter våran markplanering) och han menade att det skulle vara lättare både för oss och för honnom om han "knuffade" omkull träden med sina maskiner. Dels skulle vi slippa fälla dem och dels skulle han slippa gräva upp stubbarna efteråt. En win-win deal! Inte varje dag man snubblar över en sådan.

Sen har vi beslutat oss för att inte spränga på tomten ändå. Istället ska vi fylla upp den främre delen av tomten där huset ska stå. Förhoppningsvis kommer det att jämna ut "helvetesgapet" lite. Jag får helt enkelt förlika mig med tanken att inte ha en slät och fin trädgård. Det kommer att bli en stor slänt bakom huset. Jan-Erik hade klurat lite på det här med logistiken och min önskan om en stor baksida och tyckte att man gott kunde flytta fram huset två meter mot vägen. Låter kanon i mina öron. Så nu ska han prata med Hasse på kommunkontoret som har bestämanderätten om allt sånt och se vad han säger. Och lugn, huset kommer fortfarande att ligga drygt sex meter från tomtgränsen.

Dåligt med bilder från vedhuggningen men det var inte riiiktigt läge att göra konstpaus och ta kort när alla slet som djur. Dessutom glömde jag kameran, oupsi. Men som sagt, vi är långt ifrån klara så det blir nog både en och två tillfällen till att knäppa kort på.


Nuuuu

Nu är tomten våran! Klockan är efter 00:01på lördag morgon och det innebär att jag nu är tomtägare. Tjo flöjt! Det känns toppen. Men tillbaka till gårdagens paket. Det visade sig innehålla allt som jag väntat på; bygglovsansökningar, kartor, en pärm så att man kan hålla ordning på allt, en dvd från ÄH och en massa massa mera papper. Jätte skönt att äntligen ha den i handen. Nu ska allt skrivas på och skickas in, så är vi ytterligare en bit påvägen.

                 
                                                              Lektyr för flera dagar

Jag var upp till tomten och fotograferade den idag. Jag har fortfarande svårt att se hur tusan det ska kunna bli en fin tomt av det hela men jag får väl lita på att Jan-Erik Persson vet det. Det är han som ska stå för grovplaneringen och allt sånt på tomten. Han är anlitad av så gott som alla som ska bygga i vårat område + att han har gjort mina föräldrars tomt för ca 27 år sedan, och den ser fortfarade jätte bra ut, så jag är inte orolig. Jag får bara inte ihop det riktigt.

                
                                              Mitt mitt mitt, eller ja...vårat  :-)

Det var inte helt lätt att få till ett bra fotografi på tomten eftersom den är ganska stor. Jag kunde väl förståss ha knallat in på grannarnas tomt men eftersom det är gräs, gammal träskmark och jäkligt kuperat (och säkert nedlusat med orm) och jag hade sandaler på mig så hoppade jag över det. Den är inte så fyrkantig som den ser ut heller. tomtgränsen upp emot skogen är mera rundad men det kändes som överkurs. Aja, där är den iaf. Våran fina lilla tomt.

Snabbt bara.

Jag har precis betalat tomten. Shit va skönt det känns! På lördag är tillträdelsedatumet :-)
Har fått en postavi. Älvsbyhus har skickat ett 2.1 kg paket med någonting. Vad kan det vara? Vi får se imorgon. Återkommer om det. Nu ska jag hemmåt!

Ett sista ord...

Idag tog vi ett sista avsked av Lisbeth. Minnsehögtiden hölls i all stillhet i Kapellet. Det var avskalat, värdigt och vackert. Min kollega Anna hade bundit kistdekoratonen och så gott som alla övriga blomsterarrangemang. Det var smakfullt och väldigt vackert. Dessvärre kommer inga bilder på blommorna eftersom jag inte kände mig riktigt i foto-tagen idag. Efter en kort minneshögtid gick vi ut och samlades runt familjegraven där kistan sedan säktes ned. 

                

                                                             Ögon kan tindra
                                                             Läppar kan le
                                                             Men sorgen i våra hjärtan 
                                                             Kan ingen se
   
                                            

3-0 till mig

Jaha, då har man sällat sig till den äldre skaran. Mina dagar som twenty-something-something är över. Nu börjar livet som 30 och uppåt. "The big day" var ok trots att jag inte fick frukost på sängen, morrr. Suck, nåja kanske nästa år. Sent på eftermiddagen kom mamsen, mormor, morfar, brorsan och Janette förbi på lite kaffe och tårta. Dessutom hade jag bakat jordgubbs-och vinbärspaj och snickerskaka. Till det så serverades vaniljvisp, glass, kakor och bullar. Lite tråkigt att pappa inte kunde komma eftersom han jobbade. I övrigt har jag varit fullbokad hela helgen.

Jag slutade jobba 07:00 på fredagmorgon. Sen var det bara att åka hem och försöka sova några timmar. Det gick väl sådär eftersom sovrummet var som en bastu. På kvällen åkte vi iaf in till Öregrund. Det var båtvecka och Ständut Blakk spelade i Festivaltältet. Det var riktigt bra. Jag såg dem på Cityfestivalen i Gävle för några år sedan (2007??) och då var de kanon! Träffade på sångaren ute på stan senare den kvällen när vi var påväg hem från HB. Han var en riktigt trevlig typ. I tältet träffade man en hel del bekanta ansikten. Några som man ville träffa och en del som man helst hade klarat sig utan. Ken var iaf i högform!

                
                                                           Sååååå bra!!!!!

På lördagen så åkte vi till Österbybruk på kvällen och gick på Eldfesten. Det var premiär för min del. K har ju varit på den några fler gånger och kunde väl allt mer eller mindre utantill. Jag tyckte iaf att det var väldigt fint med fackelsimmet. Att jag dessutom fick se att en av simmarna var Klasse gjorde ju det hela så mycket roligare. Inte utan att man var lite nervös för att muschen skulle fatta eld ;) hehe. Fyrverkerierna var toppen. Det var som nyårsafton, en sjuhelsikes pyroteknik. Men jag fick veta att de sparat in på det lite grann. Nästa år kommer de att bränna seriöst med krut, då är det 75års jubileum. Jag anar att det kommer att bli sevärt.

                     
                                                           Hopptornet                         

                
                                                      De flytande dekorationerna

Söndagen var alltså "the big day". Eftersom vi sov över i Dannemora kom vi inte hem förän ganska sent. Kändes inte så bra eftersom jag gärna ville hinna städa innan vi fick gäster. Tack och lov var det så underbart väder ute att vi bestämde oss för att sitta i trädgården. Efter att släkten hade masat sig hem så tänkte vi ta en liten cykeltur för att få ner tårtan, då kom nästa överaskning. Halva mitt skiftlag kom förbi och grattade mig....och krävde tårta och kaffe. Supernice! Och för att göra det ännu lite bättre, som grädde på moset liksom, fick jag ett presentkort av dem. Tack, tack, tack! Jag vet precis vad jag kommer att spendera det på.

En liten cykeltur hann vi med innan det var dags att lägga sig och försöka pressa in några timmars sömn innan man skulle upp kl 05:00 och jobba. Ibland är livet härligt...och ibland lite mindre. Jag hade på det hela taget en fin helg med härligt väder som jag inte kommer att glömma i första taget.

Födelsedag!

Idag fyller Janette år!!! Vi var över till dem och blev bjudna på hembakad tårta. En choklad och jordgubbstårta, mums! Eftersom jag jobbar natt inatt så var vi tvugna att åka hem redan vid 21-tiden. Lite tråkigt men vi får fortsätta på söndag när det är min tur. Gaaah, det här är min sista vecka som twenty-something! Panik? Nej faktiskt inte, konstigt nog. Det ska bli ganska skönt...eller ja va fan. Jag bryr mig inte särskillt mycket. Livet har aldrig varit så bra som nu. Jag kan inte komma på något som skulle kunna göra det bättre, jo att vårat hus skulle vara inflyttningsklart imorgon såklart. Jag älskar livet! Oj, nu är klockan över tolv. Då var det igår som Janette fyllde år :)



              

Kontrakt

Sådär ja, då var tomtkontraktet påskrivet. Åh vad härligt, nu är vi ett steg närmare vårat nya hem. Vi åkte ner till kommunhuset och lämnade papperna i receptionen. Jag frågade, bara sådär i förbigående, om Lena Rudolfsson var inne (hon som har hand om "projekt tomten") men det var hon inte. Hon skulle inte komma tillbaka till jobbet förän tisdag nästa vecka. Men va f... Hon har ju just haft semester ju!?! Fast jag antar att hon skulle kunna vara sjuk förståss men då borde receptionisten ha sagt att hon var sjuk istället. Strunt samma. Bara hon hinner skriva på allt innan den 15:e augusti. Då får vi som sagt tillträde till tomten.

Annars så är det som har upptagit det mesta av min dag hängrännor och stuprör. Låter ju lite udda kanske men vilken jäkla färg ska man ha på dem???? Jag blir gääälen! Vi hade nästan bestämt oss för vita när K gjorde en helomvänning och sa svart, som var fägren vi hade tänkt oss för någon månad sedan. Under en cykeltur på ca en timma hann han med att ändra sig både en och två gånger. Nu har vi nästan bestämt oss för vita...kanske. Fortsättning förljer, antar jag.

090803

Usel rubrik men jag måste komma fram till kontentan fort fort fort. Och det är:
Wohooo!!! Futurama kommer tillbaka! Visserligen inte förän i mitten på 2010 men ändå. They're baaack.

              
                                            Äääääntligen, som jag har väntat!!!

              
                                       Nån som föredrar anime versionen? Not me.

RSS 2.0